Tentoonstelling van voorwerpen voor de huishouding en het bedrijf van den handwerksman

15 juni 1869 - 4 oktober 1869
een tentoonstelling

locatie

Paleis voor Volksvlijt

http://www.wikidata.org/entity/Q2077209
https://nl.wikipedia.org/wiki/Paleis_voor_Volksvlijt
Bekijk alle events op deze locatie

actoren

Ter Herinnering aan de Internationale Tentoonstelling te Amsterdam 1869

Gezicht vanuit het noorden op het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam met de Tentoonstelling van Kunst en Nijverheid in de tuin van het Paleis in 1869. Op het terrein allerlei gebouwen zoals een caroussel, restauraties, een badhuis etc. Op de voorgrond de ingangspoort. Links in de verte het Amstel-Hotel.

Kermisprent van de Amsterdamse nachtwacht voor het jaar 1869

Kermisprent van de Amsterdamse nachtwacht (ratelwacht), 13 september 1869. Centraal een gedicht, daarboven het geopende Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam. Om de tekst de wapens van Amsterdam, Nederland, Groot-Brittannië en zeven provincies, onderaan het opschrift 'Internationale Tentoonstelling'.

Weteringschans bij de Huidekoperstraat

Ontwerptekening met aanzicht van de plattegrond, voor- en zijgevel, doorsnede voor het bouwen van een tijdelijke houten slaapzaal voor werklieden-bezoekers van de tentoonstelling in het Paleis voor Volksvlijt

Tentoonstelling van Kunst en Nijverheid in de tuin van het Paleis voor Volksvlijt, 1869. Litho, handgekleurd

De Nachtwacht

Amsterdam, 13 September 1869. Kermisprent met gedicht in een omlijsting met afbeeldingen van internationale vlaggen en daarboven afbeelding van de entree tot de Internationale Tentoonstelling in de tuin van het Paleis voor Volksvlijt. Houtgravure en boekdruk op crèmekleurig papier.

The International Exhibition at Amsterdam

Interieur van het Paleis voor Volksvlijt, Federiksplein 56, tijdens de Internationale Tentoonstelling van 1869. Gepubliceerd in: The London Illustrated News, 11 september 1869, p. 256. Techniek: houtgravure. Serie: Canon Amsterdam Paleis voor de Volksvlijt

Ter Herrinnering aan de Internationale Tentoonstelling te Amsterdam 1869

Herinneringsprent met een vogelvluchtgezicht van het Paleis voor Volksvlijt, Frederiksplein 56 met omgeving. Ook op het voorterrein onderdelen van een Internationale Tentoonstelling. Techniek: steendruk.

Paleis voor Volksvlijt

Internationale tentoonstelling; expositiezuil van de Maatschappij voor den Werkenden Stand, afd. Amsterdam

Frederiksplein 56

Café in de tuin

Frederiksplein 56

Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: gezicht op de hoofdingang van het tentoonstellingsterrein.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 1 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: gezicht op het paviljoen van A. Dreher met leeg terras. Links op de achtergrond de Falckstraat.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 2 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: gezicht op het paviljoen van Samuel Allsop & Sons met druk beklant terras. Daarachter het paviljoen van H. Sauer jr. (gedeeltelijk). Rechts op de achtergrond de ingang van de Utrechtsestraat.

Weteringschans

Foto op blad 3 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: gezicht op de tijdelijke houten slaapzaal voor bezoekers van de tentoonstelling. Links een gedeelte van het schoolgebouw Reguliersgracht 11-113.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 4 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: vogelvlucht van het tentoonstellingsterrein tijdens de aanleg, met diverse paviljoens in aanbouw. Links op de achtergrond zijn de huizen Huidenkopersstraat 2-20 (v.r.n.l.) in aanbouw en daarvoor Frederiksplein 36-38 (v.r.n.l.). Rechts Frederiksplein 20-32 (v.r.n.l.) en Falckstraat 1-55 (v.l.n.r.). Daarboven het silhouet van de rooms-katholieke kerk De Duif, Prinsengracht 756.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 5 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: vogelvlucht van het tentoonstellingsterrein tijdens de aanleg, met diverse paviljoens en de muziektent in aanbouw. Op de achtergrond de ingang van de Utrechtsestraat met links Frederiksplein 2-26 (v.r.n.l.) en Frederiksplein 1-11 (v.l.n.r.).

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 6 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: gezicht op het paviljoen van A. Dreher, met op het terras een groep mannen.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 7 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: vogelvlucht van het tentoonstellingsterrein tijdens de aanleg, met diverse paviljoens en de model-arbeiderswoning in aanbouw. Links op de achtergrond Frederiksplein 17-33 (v.l.n.r.) en Achtergracht 1-3 (v.l.n.r.). Rechts het schoolgebouw Frederiksplein 35-37 en daarachter Maarten Janszoon Kosterstraat 1-7 (v.l.n.r.).

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 8 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: "De Bijbeltent", het gezamenlijke paviljoen van het Wijkverbond Koning Willemshuis en de Vereeniging tot Heil des Volks op het tentoonstellingsterrein.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 8 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: de muziektent op het tentoonstellingsterrein.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 9 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: het paviljoen van J. Roetemeijer & Zoon met klanten op het tentoonstellingsterrein.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 10 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: het paviljoen van Samuel Allsop & Sons, Pale Ale, op het tentoonstellingsterrein. Op de achtergrond Frederiksplein 12-32 (v.r.n.l.) en Falckstraat 49-55 (v.l.n.r.).

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 11 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: het paviljoen van Café Neuf uit de Kalverstraat op het tentoonstellingsterrein. Rechts op de achtergrond het schoolgebouw Frederiksplein 35-37 (gedeeltelijk).

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 12 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: het gezamenlijke paviljoen van de Koninklijke Nederlandsche Beiers Bierbrouwerij en J. Roetemeijer & Zoon op het tentoonstellingsterrein.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 12 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: het tijdelijke fotografische atelier en tentoonstellingszaal van de firma Wegner en Mottu op het tentoonstellingsterrein. Ervoor poseert een groep mensen, onder wie mogelijk Alexis Mottu en zijn firmanten (de heren met hoge hoeden op het bankje). Op de achtergrond het schoolgebouw Frederiksplein 35-37.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 12 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: een bierpaviljoen op het tentoonstellingsterrein.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 12 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: model-arbeiderswoningen van de Maatschappij Bouwkas op het tentoonstellingsterrein.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 13 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: gezicht op de hoofdingang van het tentoonstellingsterrein.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 14 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: het tijdelijke fotografische atelier en tentoonstellingszaal van de firma Wegner en Mottu op het tentoonstellingsterrein. Links op de achtergrond het schoolgebouw Frederiksplein 35-37 (gedeeltelijk) en rechts Frederiksplein 51-55 (gedeeltelijk).

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 15 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: gezicht op een houten toegangshek tot het tentoonstellingsterrein. Op de achtergrond het Paleis voor Volksvlijt (gedeeltelijk).

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 15 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: gezicht op één van de paviljoens op het tentoonstellingsterrein.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 15 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: deelaanzicht van het Bijgebouw op het tentoonstellingsterrein.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 16 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: "De Bijbeltent", het gezamenlijke paviljoen van het Wijkverbond Koning Willemshuis en de Vereeniging tot Heil des Volks op het tentoonstellingsterrein.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 17 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: het paviljoen van de Antwerpse firma Van Oye Van Duerne et Fils op het tentoonstellingsterrein.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 18 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt: de tentoonstellingsstand van de Groninger firma Boeke & Huidekoper, landbouw- en werktuigkundigen.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 19 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: overzicht van het interieur tijdens de tentoonstelling, gezien vanaf de galerij.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 23 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: de tentoonstellingsstand van de Afdeeling Ambachtsschool voor zonen van Werklieden onder de koepel. De zuil naar ontwerp van Jacob Olie Jbz, directeur van de Ambachtsschool, is voorzien van spreuken, allegorische voorstellingen en een afbeelding van het schoolgebouw aan de Weteringschans .

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 24 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: tentoonstellingsstand met deel van de inzending van Algerije.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 25 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: de tentoonstellingsstand van de Wiener Bäckerei uit Amsterdam.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 30 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op de tentoonstellingsstand met voedsel voor zuigelingen van de firma Liebig. Daarvoor een stand met houten schoeisel.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 31 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op de vitrine van de firma Hönig uit Wenen.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 32 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op de tentoonstellingsstand met mantels van de firma Hitchcock, Williams & Co. uit Londen.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 39 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op diverse tentoonstellingsstands.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 40 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op de vitrine van de firma Joh. F. v.d. Horst uit Amsterdam.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 42 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: overzicht van het interieur met diverse tentoonstellingsstands, gezien vanaf de galerij.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 45 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op de tentoonstellingsstand met conserven van de firma Batty & Co. uit Finsbury.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 47 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op de tentoonstellingsstand met boekbanden met metaalbeslag van de firma Carl Louis Posner uit Hongarije.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 52 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op de tentoonstellingsstand met visnetten en vislijnen van de firma William Hounsell & Co. uit Groot-Brittannië.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 52 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op een verkooppunt van loten. Daarachter de tentoonstellingsstand van de bierbrouwer Heineken.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 52 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op een verkooppunt van souvenirs. Aan de wand hangen onder andere prenten van het Paleis voor Volksvlijt, het Amstel Hotel en een portret van Samuel Sarphati.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 55 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op de vitrine met producten van bamboe en rotan van de firma Van Oye Van Duerne et Fils uit Antwerpen.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 56 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: overzicht van het interieur met diverse tentoonstellingsstands, gezien vanaf de galerij.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 60 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op een vitrine met boekbanden.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 62 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: gezicht op de tentoonstellingsstand van de firma Augustin Roswag & Fils uit Schlestadt (Sélestat).

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 66 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: de tentoonstellingsstand met rollen katoenen doeken van de firma P.B. Dobbelaere Hulin uit Gent.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 67 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: de vitrine met onder andere messen, beitels en sikkels van de firma Joshua & Robert Dodge uit Sheffield.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 69 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: de tentoonstellingsstand van de fabrikant van smeltkroezen John Hynam uit Londen.

Frederiksplein - Paleis voor Volksvlijt

Foto op blad 70 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman: tentoonstellingsstand met stoffen van een fabrikant uit Reichenberg.

Portret van een dame

Foto op blad 71 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt, gehouden van 15 juli 1869 tot 18 oktober 1869.

Groepsportret met negen mannen

Foto op blad 75 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt, gehouden van 15 juli 1869 tot 18 oktober 1869.

Groepsportret met acht mannen en een dame

Foto op blad 79 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt, gehouden van 15 juli 1869 tot 18 oktober 1869.

Groepsportret met zes mannen

Foto op blad 82 van een losbladig album betreffende de Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman in het Paleis voor Volksvlijt, gehouden van 15 juli 1869 tot 18 oktober 1869.

Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman

Blad 8 met drie foto's uit een losbladig album betreffende de tentoonstelling in het Paleis voor Volksvlijt, van 15 juli 1869 tot 18 oktober 1869.

Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman

Blad 12 met vier foto's uit een losbladig album betreffende de tentoonstelling in het Paleis voor Volksvlijt, van 15 juli 1869 tot 18 oktober 1869.

Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman

Blad 15 met drie foto's uit een losbladig album betreffende de tentoonstelling in het Paleis voor Volksvlijt, van 15 juli 1869 tot 18 oktober 1869.

Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman

Blad 40 met vier foto's uit een losbladig album betreffende de tentoonstelling in het Paleis voor Volksvlijt, van 15 juli 1869 tot 18 oktober 1869.

Internationale Tentoonstelling van Voorwerpen voor de Huishouding en het Bedrijf van den Handwerksman

Blad 52 met vier foto's uit een losbladig album betreffende de tentoonstelling in het Paleis voor Volksvlijt, van 15 juli 1869 tot 18 oktober 1869.

https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/010094006887
bekijk afbeelding bij instelling

https://beeldbank.amsterdam.nl/afbeelding/B00000029378
bekijk afbeelding bij instelling